Βάνια Σταφυλά - Χειρουργός Μαστού

Κάθε ογκίδιο που ψηλαφάται στο μαστό  ή  κάθε εύρημα μαστογραφίας ή υπερήχου δεν σημαίνει υποχρεωτικά και καρκίνο του μαστού. Είναι πιθανότερο να πρόκειται για μια συνηθισμένη καλοήθη πάθηση του μαστού.  Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, η εξέταση από τον ειδικό είναι απαραίτητη.

Μια ολοκληρωμένη εξέταση  στο γυναικολόγο θα πρέπει να συνοδεύεται εκτός από τις απαραίτητες εξετάσεις για τον έλεγχο του μαστού (μαστογραφία, υπέρηχος) και από την επίσκεψη στον ειδικό μαστολόγο.  Εκείνος μπορεί να διακρίνει ανάλογα με τα ευρήματα των εξετάσεων περί τίνος πρόκειται και να προχωρήσει εφόσον απαιτείται σε περεταίρω διερεύνηση ή αφαίρεση για μικροσκοπική εξέταση που θα αποκαλύψει τελικά αν το εύρημα κρύβει στοιχεία κακοήθειες ή όχι.

5 συχνά ευρήματα στο μαστό

Ινοαδένωμα

Είναι το συχνότερο καλοήθες συμπαγές ογκίδιο του μαστού που εμφανίζεται στις γυναίκες μέχρι τα τριάντα. Μεγαλώνει συνήθως αργά και ποικίλει  σε μέγεθος από λίγα χιλιοστά μέχρι λίγα εκατοστά. Το ινοαδένωμα δεν εξελίσσεται σε καρκίνο και δεν απαιτεί αφαίρεση εκτός αν είναι άνω των δύο εκατοστών. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να αφαιρεθεί γιατί είναι δύσκολο να το ξεχωρίσουν με τις υπάρχουσες μεθόδους διάγνωσης  από τους φυλλοειδή όγκους που είναι όγκοι που μπορεί να κρύβουν κακοήθεια.

Ινοκυστική μαστοπάθεια

Εμφανίζεται στο 50% των γυναικών και σχετίζεται άμεσα με την μηνιαία ορμονική δραστηριότητα που επηρεάζει τους μαστούς που εμφανίζουν  λίγα ή πολλά μικρά ογκίδια που μπορεί να είναι περιοχές αυξημένων ινώσεων ή κύστες. Συνήθως υπάρχει πόνος και ψηλαφητά ογκίδια ενώ τα συμπτώματα είναι γενικά πιο έντονα πριν από την έμμηνο ρύση.  Η ινοκυστική μαστπάθεια δεν οδηγεί σε καρκίνο όμως σε σοβαρές περιπτώσεις απαιτεί θεραπεία.

Κύστη

Μία ή περισσότερες κύστες μπορεί να είναι επίσης ένα αρκετά συχνό εύρημα στο μαστό μιας γυναίκας ιδιαίτερα στη δεκαετίες μεταξύ 20 και 40. Το μέγεθος τους μπορεί να ποικίλει από λίγα χιλιοστά μέχρι  αρκετά εκατοστά.

Κατά κανόνα οι κύστες δεν εξελίσσονται σε καρκίνο. Οι μικρές κύστης απαιτούν μόνο παρακολούθηση. Αν είναι όμως μεγάλες  απαιτούν παρακέντηση και ανάλογα θεραπεία με αντιβιοτικά αν έχουν φλεγμονή ή χειρουργική αφαίρεση αν το υγρό τους είναι αιμορραγικό ή η κύστη ξαναγεμίζει ή συνεχίζει να ψηλαφάται παρά την παρακέντηση (γιατί υπάρχει κάποιο συμπαγές τμήμα).

Θήλωμα

Επίσης συχνό ογκίδιο του μαστού.   Πιο συχνά μπορεί να βρίσκεται κοντά στην θηλή όπου συνήθως έχει μέγεθος λίγων χιλιοστών. Μπορεί να είναι ένα ή περισσότερα και μπορεί να προκαλεί την έκκριση υγρού από τη θηλή με αίμα.  Συνήθως είναι καλοήθες αλλά επειδή μπορεί να εξαλλαγεί σε καρκίνο θα πρέπει να χειρουργείται.  Το θήλωμα μπορεί να υπάρχει και περιφερικά στο μαστό και τότε έχει περισσότερες πιθανότητα εξαλλαγής σε καρκίνο οπότε και σ’ αυτή την περίπτωση πρέπει πάντα να αφαιρείται.

Αποτιτανώσεις

Είναι συγκεντρώσεις ασβεστίου μέσα στον αδενικό ιστό του μαστού. Εμφανίζονται ως λευκά στίγματα στη μαστογραφία και συνήθως είναι τόσο μικρές σε μέγεθος, ώστε δε γίνονται αντιληπτές στην ψηλάφηση του μαστού. Είναι συχνές σε όλες τις γυναίκες, αλλά περισσότερο διαδεδομένες μετά την εμμηνόπαυση.  Αν και σε ποσοστό 80% είναι καλοήθεις (οπότε δεν χρήζουν βιοψίας) μπορεί να συνδέονται με παθολογικές καταστάσεις του μαστού όπως κύστεις και ινοαδενώματα. Έτσι κι αλλιώς πάντως απαιτούν παρακολούθηση γιατί  οι συρρέουσες μικροαποτιτανώσεις (δηλαδή όχι διάσπαρτες) σε ανώμαλα σχήματα που αυξάνουν σε αριθμό μπορεί να υποκρύπτουν καρκίνο του μαστού συνήθως όμως πρώιμου σταδίου.

Ποια συμπτώματα θα πρέπει να σας ανησυχήσουν;

Εάν ψηλαφήσετε κάποιο ογκίδιο  στο μαστό σας ή παρατηρήσετε κάποια αλλαγή μην πανικοβληθείτε. Όλα τα ογκίδια δεν οφείλονται σε καρκίνο. Θα πρέπει όμως να απευθυνθείτε άμεσα στο γιατρό σας ιδιαίτερα αν εντοπίσετε:

  • Οζίδιο στον μαστό το οποίο είναι σκληρό, έχει ανώμαλη μορφή δεν πονάει και δεν μετακινείται όταν πιέζεται με τα δάκτυλα.
  • Έκκριμα από τη θηλή χωρίς την άσκηση πίεσης το οποίο είναι ορώδες ή αιματηρό.
  • Αλλαγή στο χρώμα ή την υφή του δέρματος των μαστών .
  • Αλλαγή στο χρώμα της θηλής ή της περιοχής γύρω από αυτήν.
  • Εισολκή της θηλής ή του δέρματος.
  • Ασυνήθης αύξηση ή μείωση στο μέγεθος του ενός μαστού.
  • Οίδημα στον ώμο ή πόνος ή ερυθρότητα του δέρματος.
  • Οίδημα κάτω από τους βραχίονες ή γύρω από τον αυχένα.