Βάνια Σταφυλά - Χειρουργός Μαστού

Ο καρκίνος του μαστού πλήττει  1 στις 8 γυναίκες στον δυτικό κόσμο. Στην Αμερική  είναι ο δεύτερος σε συχνότητα στις γυναίκες μετά τον καρκίνο του δέρματος . Για μια νόσο που αφορά ένα τόσο μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού, η σωστή και αποτελεσματική θεραπεία δεν είναι αρκετή. Ο ρόλος της πρόληψης  είναι υψίστης σημασίας, για αυτό κάθε γυναίκα οφείλει στον εαυτό της να υποβάλλεται σε τακτικό προληπτικό έλεγχο για τον μαστό της.

Τι είναι ο προληπτικός έλεγχος (screening)?

Ο στόχος του προληπτικού ελέγχου (screening) δεν είναι να μειώσει τον κίνδυνο, όπως η προφύλαξη, αλλά να ανιχνεύσει βλάβες στο μαστό σας που βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο και να τις θεραπεύσει εγκαίρως, με αποτέλεσμα να προστατευτείτε από έναν μελλοντικό καρκίνο μαστού. Αυτό συμβαίνει, όταν οποιαδήποτε κατάσταση που εκτρέπεται από το φυσιολογικό και ανακαλύπτεται στο screening, αντιμετωπίζεται άμεσα και από ειδική ομάδα ιατρών που ασχολούνται με τις παθήσεις του μαστού.

Πως γίνεται πρόληψη  για τον καρκίνο του μαστού?

Ο προληπτικός έλεγχος είναι μια απλή διαδικασία, την οποία κάθε γυναίκα οφείλει στον εαυτό της. Πραγματοποιείται με την αυτοεξέταση των μαστών, την εξέταση από ειδικό ιατρό, και την ψηφιακή μαστογραφία.

Καταρχήν πρέπει να διαπιστώσετε αν ανήκετε σε ομάδα υψηλού κινδύνου ή αν ανήκετε στο γενικό πληθυσμό. Αυτό μπορεί να σας το πει ο ειδικός ιατρός βάσει του ατομικού και κληρονομικού ιστορικού σας.  Οι περισσότερες γυναίκες ανήκουν στο γενικό πληθυσμό και το πρόγραμμα προληπτικού ελέγχου πρέπει να ξεκινά από την ηλικία των 38 με ετήσια ψηφιακή μαστογραφία, πιθανόν υπερηχογράφημα μαστού- ανάλογα την περίπτωση, κρίνεται από τον ειδικό ιατρό-, ετήσια κλινική εξέταση από τον ειδικό ιατρό και αυτοεξέταση από την ίδια τη γυναίκα μηνιαίως. Κάθε γυναίκα από την ηλικία των 25 ετών θα πρέπει να αυτοεξετάζεται μηνιαίως. Για τις γυναίκες που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, ο προληπτικός έλεγχος τροποποιείται ανάλογα με την περίπτωση.

Τα τελευταία χρόνια παρά το ότι τα κρούσματα καρκίνου του μαστού έχουν αυξηθεί, ο αριθμός των γυναικών που πεθαίνουν από τη νόσο έχουν ελαττωθεί δραματικά. Ένας από τους λόγους είναι τα εντατικά προγράμματα screening που οι δυτικές χώρες έχουν αναπτύξει.

Στη χώρα μας, όπου ακόμη δεν έχει αναπτυχθεί εθνικό πρόγραμμα πρόληψης του καρκίνου του μαστού, κάθε γυναίκα καλείται να υποβληθεί σε προληπτικό έλεγχο με δική της ευθύνη.

Αρχίστε λοιπόν με μια επίσκεψη στον ειδικό ιατρό μαστού για να εκτιμήσει τον ατομικό σας κίνδυνο για ανάπτυξη καρκίνου μαστού,  να σας ενημερώσει για το σωστό πρόγραμμα screening για σας προσωπικά και  να σας μάθει πως θα αυτοεξετάζεστε.

Απευθυνθείτε  σε ειδικούς ιατρούς για το μαστό και θυμηθείτε πως ο καρκίνος του μαστού ΚΑΙ  προλαμβάνεται ΚΑΙ θεραπεύεται!