Πυκνός μαστός σημάινει οτι ο μαζικός αδένας υπερτερεί έναντι του λίπους και μπορεί να συμβαίνει είτε λόγω κατασκευής είτε λόγω του νεαρού της ηλικίας. Οι γυναίκες με πυκνό μαστό έχουν το πλεονέκτημα του «στητού στήθους» , αλλά και το πρόβλημα της δύσκολης εξετάσης του.
Συχνά όταν κάνουμε την ετήσια μαστογραφία , αναφέρεται οτι έχουμε πυκνό μαστό. Σε κάθε μαστογραφία θα πρέπει να αναφέρεται ο βαθμός της πυκνότητας του μαστού σύμφωνα με το σύστημα ACR BI-RADS, το οποίο κατατάσει τον μαστό σε κατηγορίες από a έως d, με το d να αντιπροσωπεύει το πολύ πυκνό μαστό.
Γιατί όμως είναι σημαντικό να ξέρουμε αν έχουμε πυκνό μαστό ή όχι και πόσο πυκνός είναι?
Καταρχάς, για λόγους διαγνωστικούς. Η αυτοεξέταση ή η ψηλάφηση του πυκνού μαστού είναι δύσκολη γιατί η γυναίκα δεν μπορει να καταλάβει ακριβως, αν αυτο που ψηλαφά είναι ο φυσιολογικός μαστός ή καποια μάζα, με αποτέλεσμα να αγχώνεται κάθε φορά που προσπαθεί να αυτοεξετασθεί.
Εξάλλου, ο πυκνός μαζικός αδένας εμφανίζεται στη μαστογραφία ως λευκή περιοχή, ενώ το λίπος ως μαύρη. Αρα, μια γυναίκα με μια «λευκή μαστογραφια» έχει πολύ πυκνό μαστό. Ο καρκίνος του μαστού στη μαστογραφία εμφανίζεται επίσης ως λευκή περιοχή, με αποτέλεσμα σε γυναίκες με πολύ πυκνό μαστό να «χάνεται» μέσα στο λευκό του πυκνού μαστού.
Όλα αυτά έχουν ως συνέπεια να καθυστερείται η ανίχνευση ενός μικρού καρκίνου του μστού και να χάνεται πολύτιμος χρόνος. Ευτυχώς με τις πιο εξελιγμένες απεικονιστικές μεθόδους, όπως η τομοσύνθεση και η μαγνητική μστογραφία, μπορούμε να κάνουμε έγκαιρη διάγνωση ακόμα και σε πολύ πυκνούς μαστούς. Για το λόγο αυτό, το εξατομικευμένο πρόγραμμα προληπτικού ελέγχου κάθε γυναίκας πρέπει να καθορίζεται από τον ειδικό χειρουργό μαστού, ώστε να επιτυγχάνεται η έγκαιρη διάγνωση και να αποφεύγονται οι καθυστερήσεις.